הסבר על ניתוח הצמדת אוזניים
ניתוח הצמדת אוזניים "אוטופלסטיקה" -OTOPLASTY. הניתוח הוא למטרות אסתטיות במקרים של אוזניים בולטות או לא סימטריות. אין לניתוח השפעה על השמיעה.
באמצעות ניתוח הצמדת אוזניים אפשר לתקן את הפגם הקיים במבנה האפרכסת. הפגם מתבטא בחסר קיפול קדמי הנמצא בסחוס אפרכסת נורמאלית. תופעה זו גורמת להתרחקות של אפרכסת האוזן מהראש ולבליטתה.
ניתוח הצמדת אוזניים הוא ניתוח פלסטי בטוח לחלוטין המבוצע בהליך קצר וללא תופעות לוואי משמעותיות המקנה לאוזניים מראה יפה יותר וטבעי לחלוטין.
למי מיועד ניתוח הצמדת אוזניים?
למרבה הפלא, האוזניים מסיימות את התפתחותן במלואן כבר בגיל 5-6. בדרך כלל מקובל בעולם הפלסטיקה לדחות ניתוחים פלסטיים לגילאים של אחרי גיל ההתבגרות כאשר האברים השלימו את התפתחותם. מכיוון שהאוזן מסיימת את התפתחותה בגיל כל כך מוקדם, ניתן לבצע הצמדת אוזניים כבר בגיל 6. ככל שיוקדם הניתוח כך יסבול הילד פחות מהערות חבריו.
ניתוח הצמדת אוזניים מתבצע בטשטוש והרדמה מקומית אך מכיוון שקשה לדרוש מילד בגיל זה שיתוף פעולה מלא עם מנתח פלסטי ניתן לדחות את הניתוח לגיל מאוחר יותר שבו הילד יהיה בשל יותר. במידה והילד סובל מהצקות והקנטות מצד חבריו בשל אוזניו הבולטות, ניתן להקדים את ניתוח הצמדת אוזניים גם לגיל 6 ולבצע אותו בהרדמה כללית.
למעשה, הגיל אינו מהווה שום פקטור בקביעת התאמה לניתוח הצמדת אוזניים. כל גיל הוא גיל טוב כולל גילאים מבוגרים מאד ללא כל סכנות מיוחדות.
תכנון והכנת ניתוח הצמדת אוזניים
על ההורים להיות קשובים לרחשי הלב של הילד ולרצונותיו באשר לאוזניו הבולטות. יש לבצע את הניתוח רק כאשר הילד בשל ומוכן לשתף פעולה עם מנתח פלסטי לפני הניתוח ואחריו
פגישת הייעוץ הראשונה היא פגישה חשובה ביותר שבה יבדוק המנתח את מצב האוזניים ויציע את השיטה הטובה ביותר לתיקון, יסביר על הליך הניתוח, על תופעות לוואי אפשריות ולאיזה תוצאות ניתן לצפות.
חשוב להבהיר שלעתים לא ניתן להשיג סימטריה מלאה בין שני האוזניים. במידה ותיווצר אסימטריה היא ברוב המקרים לא תבלוט. מטרת ניתוח הצמדת אוזניים היא לבטל את בליטת האוזניים גם אם היא אינה מושגת בסימטריות. יש לזכור שמצב של אסימטריה הוא מצב נורמלי בגוף.
לפני ניתוח הצמדת אוזניים יבצע המנתח בדיקות דם למנותח, ינחה אותו לגבי תזונה מתאימה בערב שלפני הניתוח, או צום מלא במקרה של הרדמה מלאה. כמו כן ינחה אתכם המנתח לגבי נטילת תרופות או ויטמינים והאם יש צורך בהפסקת העישון.
איפה מבצעים ניתוח הצמדת אוזניים?
אפשר לבצע את הניתוח במרפאות פרטיות או במרפאות חוץ של בתי חולים.
הניתוח מצריך אשפוז יום של כמה שעות.
את הניתוח מבצע בדרך כלל רופא מומחה בכירורגיה אסתטית.
הליך ניתוח הצמדת אוזניים
הצמדת אוזניים המבוצע בילד צעיר ייעשה בדרך כלל בהרדמה כללית שבה הילד ישן ולא מרגיש בדבר. ניתוח של בוגרים יותר או של מבוגרים מתבצע בטשטוש והרדמה מקומית ולעתים רחוקות בהרדמה כללית.
משך הניתוח תלוי במצב האוזניים הקיים ובמורכבות הניתוח הנדרש והוא יכול להמשך בין שעה ועד שלש שעות.
ברוב ניתוחי הצמדת אוזניים יבוצע חתך במקום נסתר מאחורי האוזן כדי לחשוף את סחוס האוזן. סחוס האוזן יעוצב מחדש לצורה הדרושה באמצעות חתכים או תפרים או בשילוב של שניהם. לעתים נעשה שימוש בתפרים שאינם נמסים כדי לשמר את כיפוף האוזן. את התפרים האלה הנמצאים מתחת לעור לא מוציאים לאחר הניתוח.
לפעמים יש צורך בהסרת חלק מהסחוס לצורך עיצוב וכדי לקבל תנוחה טבעית יותר של האוזן.
קיימים מנתחים פלסטיים המעדיפים לבצע את החתך בחלק הקדמי של האוזן באזור המוסתר על ידי הקפל הטבעי של האוזן. כל שאר ההליך מתבצע באופן דומה.
ניתן לבצע את ניתוח הצמדת אוזניים בשתי האוזניים באתו יום.
בסיום הניתוח חובשים את האוזניים בתחבושת הנכרכת סביב האוזניים והראש. לאחר מספר שעות של התאוששות במרפאה ישוחרר המנותח לביתו.
ילדים יישארו במרפאה לאשפוז לילה לצורך השגחה טובה יותר, התאוששות מכאבים ומעקב אחר חלוף השפעת ההרדמה הכללית.
הצלקת הנגרמת מהחתך נעלמת לאחר מספר חודשים.
מה קורה לאחר ניתוח הצמדת אוזניים?
בימים הראשונים שלאחר הצמדת אוזניים אזור האוזן המנותחת יהיה נפוח ויתכנו שטפי דם קלים החולפים מעצמם ללא צורך בטיפול רפואי כלשהו. בנוסף, יתכן מאד ותחושו בכאבים באפרכסת האוזן שניתן להפחיתם באמצעות תרופות משככות כאבים.
יש צורך בהחלפת התחבושת לאחר מספר ימים מהניתוח לתחבושת קלה יותר. בלילות יש לחבוש במשך חודש ימים סרט על האוזניים (בדומה לסרט אותו חובשים שחקני טניס). סרט זה גורם להצמדת האוזן לראש.
לאחר כשבעה ימים מסירים את התפרים הלא נספגים.
מבוגרים יכולים לחזור לשגרת היום לאחר כחמישה ימים של מנוחה וילדים לאחר כשבעה ימים.
יש להימנע משינה על האוזן המנותחת במשך 7-10 ימים.
יש להישמר מפגיעה פיזית כלשהי באוזן בחודש שלאחר הצמדת אוזניים.
ניתוח הצמדת אוזניים – סכנות ותופעות לוואי
הצמדת אוזניים אינו ניתוח פלסטי מסובך וכאשר מבצע אותו מנתח פלסטי מומחה כירורגיה פלסטית לא צפויות בעיות משמעותיות, עם זאת כמו בכל הליך כירורגי פולשני יתכנו תופעות כלליות כמו: דימום, זיהום, הצטברות נוזלים תת עוריים או פצע שאינו מגליד.
לעיתים נדירות תיתכן היווצרות קרישי דם מתחת לעור. ברוב המקרים קרישים אלה נספגים בתוך כמה ימים ובמידת הצורך ניתן לנקז אותם החוצה.
לעתים נדירות יתכן זיהום באזור הניתוח עם מעורבות של הסחוס. תופעה זו עלולה לגרום להיווצרות צלקת. ניתן לטפל בתופעה בעזרת אנטיביוטיקה או באמצעות ניקוז פולשני.
תיתכן הצמדת יתר של האוזניים לקרקפת. תופעה זו ניתנת לתיקון ע"י הכירורג.
תיתכן פרימת תפרים הגורמת לחזרת מצב האוזן לקדמותה.
תיתכן התפתחות צלקת במקום שבו בוצע החתך.
תיתכן אסימטריה קלה בין שני האוזניים שבדרך ככל קשה להבחין בה.